Kort eller långt?

Vissa berättelser är korta och koncisa. De vägrar låta sig spädas ut. Andra jäser som bulldegar, fyller ut alla formar du försöker ge den och fortsätter svälla bortom alla proportioner. De kortaste kallas kortprosa på svenska (flash fiction) och även om det finns många olika definitioner är kortprosan sällan över 1 000 ord.

En novell (short story) hamnar ofta mellan 1 000 och 4 000 ord, lite beroende på genre. Det finns noveller som är betydligt längre än så och som fortfarande klassas som noveller. Om du tänkte försöka vinna Nebula Award får din novell inte vara längre än 7 500 ord. En allmänt känd novellist, somliga anser att det var han som etablerade novellen som konstform inom litteraturen, är Edgar Allan Poe. Han skrev även några av de allra första detektivmysterierna (”The Murders in the Rue Morgue”, ”The Mystery of Marie Rogêt” och ”The Purloined Letter”). Poe ansåg att en berättelse inte skulle vara längre än att läsaren kunde läsa klart den i en enda sittning. Novellformatet i modern tid lockar tusentals författare, exempelvis nobelpristagarna Alice Munro och Kenzaburō Ōe.

För att ytterligare komplicera saker och ting finns formatet kortroman (novella), som landar någonstans mitt emellan novell och roman med sina 17 500 och 40 000 ord men inte heller de här siffrorna är någon exakt vetenskap. Kända verk i genren är till exempel ”Den gamle och havet” av Ernest Hemingway (26 601 ord), ”Djurfarmen” av George Orwell (30 000 ord) eller ”Förvandligen” av Franz Kafka (21 810 ord).

Om din berättelse landar någonstans mellan 7 500 och 17 500 ord då? Ja, då kallar vissa delar av världen det för novelette medan andra nöjer sig med att kalla det lång novell eller en kort kortroman.

Slutligen har vi då romanen (Novel) som har en mycket lång och brokig historia. Det är svårt att hitta några riktigt gemensamma riktlinjer, men man kan nog tryggt förutsätta att en roman bör vara längre än kortromanens 40 000 ord. På några ställen har jag sett gränsen 60 000 ord föreslås, men någon övre gräns däremot verkar inte finnas. Några kända romaner är exempelvis ”The Great Gatsby” av F. Scott Fitzgerald (47 094 ord), ”1984” av George Orwell (88 942 ord), ”Borta med vinden” av Margaret Mitchell (418 053 ord), ”For Whom the Bell Tolls” av Ernest Hemingway (174 106 ord) och ”Les Miserables” av Victor Hugo (530 982 ord). Här finns en längre lista med kända verk ord hur många ord de innehåller.

Så, är det viktigt? Njae kanske inte i första skedet. Eller andra. Men när du redigerar kan det vara en bra idé att känna till det här, åtminstone om du vill passa in i ena eller andra formatet för att underlätta utgivning. Eller, om inte utgivning bekommer dig, när du är klar och känner dig nöjd, kanske? Då kan det vara en idé att räkna orden för att kunna summera din text. ”Detta är romanen/novellen om händelserna som fick Askersund att glida ner i Östersjön.”

Eller vad du nu skriver om. Lycka till!