När det tar stopp

Vad gör du när det tar stopp? När det vita pappret framför dig hånskrattar åt alla tecken du inte kan skriva, och tangentbordet samlar damm framför dig? För en del fungerar det att släppa projektet en stund och bara göra något annat, andra ger sig ut och promenerar. Men om det inte hjälper då? Det finns faktiskt en del saker man kan göra, om man redan har promenerat sig till skav och provat alla nya hobbyverksamheter man kan komma på utan att lyckas sparka igång kreativiteten igen.

Givetvis hänger lösningen på skrivstoppet ihop med själva grundorsaken, om du kört fast för att du letar rätt ord eller hellre sitter och läser om medeltida metoder för textilbearbetning hellre än skriva klart stycket du jobbar på hjälper det inte att flödesskriva en kvart. Då kanske du hellre ska markera stället i texten så att du vet att här behövs det mer fakta, och sedan fortsätter du som om ingenting hänt.

Men ibland vet man inte varför markören bara blinkar, man är utvilad och ostressad, idén är superintressant och ändå känns det som att det inte finns ett enda ord kvar i språket värt att skriva.

  • Stäng av mobiltelefonen. Mobiler stjäl fantastiskt mycket fokus, energi din hjärna mycket hellre får lägga på kreativa utmaningar.
  • Stäng av datorn och plocka fram papper och penna. Det är något helt annat att skriva för hand, orden kommer långsammare och hjärnan hinner vända och vrida på formuleringar flera gånger innan handen lyckats omsätta något i handling.
  • Fulskriv. Om du är ens avlägset lik alla andra med författarambitioner har du förmodligen höga krav på dig själv. Du vill prestera. Men har du någonsin provat att göra tvärt om?
  • Skriv dikter. Det behöver inte vara för publicering, utan mer som ett sätt att bryta tankemönster och tvinga hjärnan att koncentrera sig på något annat. På så vis kan man tvinga hjärnan ut ur hjulspår som annars bara leder runt i samma cirklar.
  • Högläsning. Läs dikter eller noveller högt, för dig själv eller för någon annan. Det är något speciellt med processen, att både höra och se texten. Du aktiverar fler sinnen än bara synen helt enkelt.