Tips och tricks

En del saker har jag lärt mig längs vägen genom att prova mig fram, annat har jag fått läsa mig till. Jag hoppas förstås att jag i framtiden kommer att kunna lägga fler smarta punkter till min lista. Kanske något riktigt insiktsfullt och tankeväckande. Tills dess att jag fått en uppenbarelse av något slag får ni hålla tillgodo med följande punkter:

  • Skriv ofta. Man blir bra på det man tränar på. Duplantis hoppade inte världsrekord för att han blev inspirerad och fick lust, utan för att han tränat på sitt hantverk och förfinat sina tekniker.  
  • Skriv varierat. Hur ska du kunna veta om du älskar något om du inte provat det? Våga laborera, blanda friskt och prova utan krav på att någon annan än du ska se det.  
  • Läs mycket. Skaffa ord, meningar, uttryck, språkverktyg, influenser. En välfylld verktygslåda ger bättre möjligheter att skapa en berättelse som är unikt din.
  • Läs varierat. Att djupdyka inom sina favoritstilar är bra, en djup och bred förståelse för en favoritförfattares stil är förstås inte fel. Men genom att våga sig ut på djupt vatten, läsa författare du aldrig trodde du skulle gilla, skaffar du dig nyanser. I slutänden kanske bara genom att du bekräftat att en viss sorts böcker inte är något för dig. All kunskap är värdefull, och bättre börda bär man ej på vägen än mycket mannavett.
  • När du skriver första utkastet: Skriv som om ingen ska läsa det. Berätta din historia så ärligt du kan. Allt annat är oviktigt i den här fasen. 
  • Skriv för dig själv, skriv boken du skulle ha velat läsa. Strunta i trender, strunta i vad alla andra säger. Det är din bok.  
  • Avsätt tid varje dag, helst samma tid och plats. Skapa rutin, både för din skull men för omgivningen skull. Så vet de, och kan respektera att vissa tider på dygnet är deras partner frånvarande, och du får lugn och ro att skapa. Inspiration och fantasi är lite märkliga på det viset att hjärnan blir bättre och bättre på att släppa på flödet i takt med att man arbetar in rutinen att skriva. Vissa väljer att skriva en viss tid, andra en viss mängd men det är rutinen att skriva som är det viktiga. 
  • Slutför. Det är farligt att börja läsa bakåt, redigera sig själv i realtid och överarbeta första utkastet. På det sättet blir du aldrig klar. Bit ihop, sätt en markör i texten att du ska återvända hit och fortsätt skriva oavsett vad som händer! Allt går att fixa i redigeringen.
  • Lägg bort SAOL och skriv med dina egna ord, de du samlat på dig genom läsandet. Skriver du med lånade fjädrar känns texten mindre äkta än om orden kommer direkt från ditt hjärta och dina tankar. Vissa författare har en stil där krångliga ord skulle sticka ut som påfåglar i en hönsgård. Andra är påfågelfarmare, det är fullständigt normalt att texten är genomsyrad av svåra ord. Kommer du inte på ordet du vill ha är det kanske inte det ord du behöver?