Schemalägga kreativitet

Kan man schemalägga kreativitet? Innan jag började på kursen i kreativt skrivande hade jag nog svarat nej på det. Men nu, en bit in i kursen, är jag mer benägen att tro att det kanske går. Eftersom jag sätter mig ungefär samma tid varje dag, skriver ungefär lika länge och gör mina uppgifter känns det som att hjärnan skruvar på de kreativa flödena snabbare och snabbare.

Det finns inga genvägar. Skrivande är hårt arbete. Ju mer du läser och skriver, desto bättre blir du.

Jan Guillou

Det kan faktiskt vara så att kreativitet, precis som så många andra saker, är möjligt att träna upp. I Tidningen Skriva läste jag med förtjusning om Jan Guillous rutin och disciplin. Man får tycka vad man vill om mannen och hans verk, att han är framgångsrik är odiskutabelt. De sju tips han delar med sig av är dessutom väldigt användbara. I undertexten kan man ana att han skulle vilja att aspirerande författare tar sitt skrivande på större allvar.

Författande är hårt arbete och ingen lek. De som påstår sig söka inspiration letar bara efter undanflykter för att slippa skriva.

Jan Guillou

Jag antar att det är med skrivande som det är med så mycket annat. Ju oftare du övar, ju mer du tränar på något desto bättre blir du på det. En annan stor författare jag gillar, Stephen King, nämnde i en intervju att han läser stora mängder böcker. Jag gissar, baserat på det han skriver i sin bok ”Att Skriva”, att de som läser mycket skaffar sig större ordförråd, en bredare palett att måla med helt enkelt. Genom att läsa, skaffa sig nya infallsvinklar och intryck kan en aspirerande författare höja sin egen nivå några snäpp.

If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.

Stephen King

Så nu vet ni varför bloggen varit helt tyst så länge. För mellan läsning, skrivning, kursen och vanliga livet har det helt enkelt inte blivit någon tid över till bloggen. Men några haiku och senry kan jag bjuda på i alla fall, besök dem under sektionen poesi.

Väl mött!