Ett och annat boktips kan jag att klämma in ifall du är nyfiken på vilka böcker jag går igång på och tycker är så läsvärda att jag tar upp dem här. Var har jag hittat verktygen, inspirationen eller influenserna? Vilka böcker är så bra att jag inte bara köper dem som e-bok utan faktiskt också anstränger mig för att skaffa ett fysiskt exemplar? 

Jag börjar den listan med Elisabet Norins bok ”Tre enkla regler – finns inte”, en praktisk bok med handfasta råd och tips för den som vill ägna sig åt författarskapet på allvar. 

En mycket bra bok om hantverket som författarskap är.

Den är lätt att ta till sig med tydliga exempel och relevanta övningar som inte känns som bortkastad tid när man är färdig. Det är lätt att förstå varför man ska ägna tid och energi åt de olika övningarna, och den är skriven i en stil som gör den lätt att tycka om. Den är varken överdrivet pretentiös eller flådig, utan att för den skull vara simpel eller nedlåtande emot sina läsare.

Du får redskapen, alla redskap, som hör till en verktygslåda och förslag på hur man kan använda dem. Det är upp till dig att välja vilka redskap du använder när och var, när du väl lärt dig att de finns. Att lära sig behärska dem är helt upp till dig själv, och det kan inga böcker ändra på. Elisabet bjuder på all den information som man rimligen kan behöva för att göra det jobbet, och hon gör det med en behaglig lättläst stil.

Den här ligger på mitt skrivbord tillsammans med Bodil Malmstens ”Så gör jag” som jag personligen inte tycker är lika användbar eller inspirerande. Men jag behövde läsa den för att veta det. Även böcker man inte uppskattar erbjuder en lärdom.